Blog by Beebe Cline

<< back to article list

Bright Serenity for a Beachfront Tel Aviv Pad

An ocean view dominates the design of this contemporary bachelor pad. Set right on a beach, close to a nature reserve outside of Tel Aviv, Israel, this remodeled duplex was designed to make the most of its location.

Architect Lihi Gerstner and brother Din Gerstner remodeled this home as a soothing space for the busy owner to come home to and as a spacious venue for entertaining, indoors and out.

Houzz at a Glance
Who lives here: A businessman who is single
Location: Tel Aviv, Israel
Size: 1,700 square feet; 2 bedrooms, 3 bathrooms, separate office

Photography by Amit Geron
The Gerstners added more square footage to the garden terrace and outfitted the space with multiple seating areas and a complete outdoor kitchen. At night a projector — hung from the bottom of a balcony on the second floor — displays movies on the stone wall of the neighboring apartment complex.

Sofa, dining table, chairs: Artan; projector: Viabizzuno
A portion of the duplex was turned into a separate office where the homeowner receives clients. The office is set at the very back of the deck, behind the kitchen, and is accessed via the terrace.

Although the office feels very separate from the rest of the house, it shares the same ocean view and patio.
Having grown up in a big Argentinian family, the owner loves to cook and socialize. The kitchen is the center of the house to him, so the Gerstners designed it to open up to the main living area.

Flooring: Jerusalem stone; cabinetry: Boffi; countertop: Corian; sink: Boffi
Although the white color palette is a tribute to the owner's style, it also was chosen to allow the view to become the home's focus. "The inspiration was serenity and stillness," says Lihi. With a hectic lifestyle — he travels frequently for work — the homeowner wanted a calm and soothing space to come home to.

Sofa: B&B; coffee table: Habitat; TV suspension: Future Automation
The owner's love of entertaining also contributed to the open layout — here he can cook and clean while still being a part of the party.

Stove: Wolf; refrigerator: Sub-Zero; bar stools: Habitat
All of the kitchen's small appliances sit in the white built-in cabinet next to the fridge. The seamless cabinetry design decreases the utilitarian look of the space, making it feel like a natural extension of the main living room.
Although he prefers a clean and contemporary design, the homeowner also wanted to bring wood and warmth into his house. This custom Belgian oak cabinet — which holds cookbooks and glassware — adds a natural element to the starker surroundings.

Shelving unit: Custom, from old Belgian oak
This pivoting door opens up into the home's entrance hall from the apartment building's hallway. The door has the same length (2 meters, or about 6 1/2 feet) as the window directly in front of it.
These unique triangular stairs were a new venture for the team, and the result is stunning. Wood treads in a triangular shape allow for optimum strength in a slim form.
Lihi saw the staircase as the home's main sculptural element, connecting all three levels. Visually, the stairs seem to hang from the glass handrails. "The idea was to blur the gravity forces to lift the weight of the stairs into nothingness," she says.

On the second story, a plasma window has remote-controlled transparency, either opening or blocking the view into the master bedroom.
The master bathroom was designed to be an open part of the bedroom. "The idea was to enjoy a bath with the view of the water in front of you," says Lihi. Each room in the house presents a different view of the ocean. When someone is lying down in the bed, the land outside is barely visible — the view is all ocean and sky.

Bathtub, fixture: Boffi; flooring: sandblasted oak parquet; bed frame: custom, from old Belgian oak
The team purposefully kept the upstairs sparse and clean. While this contributes to the home's serene feel, it also creates a blank slate that the client can add to and accent however he wants.
While the bathtub and sink are in the main bedroom, the Gerstners put a shower and the toilet behind separate doors for privacy.

Archives